Brassband
 Oefening & Uitspanning 

De geboorte van Oefening en Uitspanning

Het verhaal van de muziekvereniging Oefening en Uitspanning is onlosmakelijk verbonden met de eeuwenoude strijd van Nederland tegen het water. De oprichting in 1904 vond plaats in een tijd waarin door vele overstromingen waterbeheer een noodzaak was. Het graven van het Heusdens Kanaal en de Bergsche Maas was een ingrijpend waterbouwkundig project dat voor altijd het landschap van Noord-Brabant veranderde. Watersnoodrampen zouden hiermee tot het verleden moeten behoren. De directe aanleiding voor de oprichting van de muziekvereniging in 1904 was de feestelijke opening van de Bergsche Maas door koningin Wilhelmina. Hierbij diende muziek aanwezig te zijn, zo vonden de inwoners uit Wijk.

De oprichting van ‘Muziekvereniging Oefening en Uitspanning te Wijk bij Heusden' markeerde het begin van een rijke muzikale traditie die tot op de dag van vandaag voortleeft. De fanfare begeleidde festiviteiten, organiseerde grote internationale concoursen, behaalde goede resultaten op concoursen en leidde veel kinderen op tot muzikant via interne muziekopleidingen. Medio jaren ’60 van de vorige eeuw werd de orkestbezetting van Fanfare omgezet naar zijn huidige vorm, de Brassband. Hiermee is Oefening en Uitspanning een van de oudste Brassbands in Nederland.

  • Historisch01 Digitaal Verbeterd
  • historisch01B

 Foto:  gemaakt in 1904 of enige jaren daarna. Het beeld is d.m.v. AI verbeterd.

1880 rampzalige voorgeschiedenis: De Ramp van Nieuwkuijk

Ondanks de feestelijke opening van de Bergsche Maas was de aanleiding voor de uitvoering van het project minder feestelijk. De regio kende een lange geschiedenis van overstromingen en dijkdoorbraken. Een van de meest verwoestende watersnoodrampen staat bekend als ‘de Ramp van Nieuwkuijk’. In de nacht van 29 op 30 december 1880 stak een zware storm op. Het water stortte zich met vernietigende kracht over de Heidijk en raasde door het dorp Nieuwkuijk. De stroming was zo sterk dat evacuaties met boten in de eerste dagen onmogelijk waren. Mensen zaten vast op daken en zolders, terwijl het water zich over een enorm gebied verspreidde.

De Pruimendijk tussen Aalburg en Doeveren (Aalburg en Wijk waren toen nog twee aparte dorpen) hield slechts kort stand. Al snel sloeg het water een gat van 28 meter in de dijk, waarna het gebied massaal overstroomde. Om 6 uur ’s ochtends arriveerde de doorbraakgolf in Wijk.

De invallende vorst, harde noordoostenwind en een dik pak sneeuw maakten de situatie op 30 december nog rampzaliger. Het water stond op sommige plaatsen wel 3 meter hoog en reikte tot aan de daken. Duizenden mensen moesten elders worden opgevangen. Uiteindelijk kwam een groot deel van het Land van Heusden en Altena onder water te staan: veertig dorpen en meer dan 30.000 hectare land. De ramp liet diepe sporen na en maakte in heel Nederland een diepe indruk.

 Bron afbeelding: wikipedia, aangepast

1888 Het graven van de Bergsche Maas

In de 18e en 19e eeuw zijn er tal van pogingen ondernomen om verbetering aan te brengen in de afvoer van het Maaswater. Om dergelijke rampen in de toekomst te voorkomen, nam de regering in 1883 een drastisch besluit: de publicatie van de wet tot het verleggen van de Maas. Het plan was om de rivier een nieuwe uitmonding te geven in de Amer. De aanleg van de Bergsche Maas, een project dat wel de "Deltawerken van de 19e eeuw" wordt genoemd, was een technisch hoogstandje. De graafwerkzaamheden duurden van 1888 tot 1894. De meest moderne technieken werden gebruikt, maar de omstandigheden voor de arbeiders waren zwaar. Het was gebruikelijk om 16 uur per dag van huis weg te zijn voor een dagloon van slechts één gulden. Het project eiste offers: de dorpen Gansoijen en Haagoord moesten volledig wijken voor de nieuwe rivierloop.

Het hoogtepunt volgde op 18 augustus 1904. Koningin Wilhelmina reisde af naar Heusden om de feestelijke opening van de Bergsche Maas bij te wonen. Tijdens een plechtigheid stapte zij aan boord van een schip, dat door een oranje lint voer dat van oever tot oever was gespannen. De Bergsche Maas werd hiermee officieel geopend.

  • Wilhelmina Heusden AI
  • Wilhelmina Heusden B

Foto: Koningin Wilhelmina en haar gemaal Prins Hendrik arriveren in Heusden via de Oudheusdense poort. De foto is door AI ingekleurd.

  • Wilhelminda Heusden 2 AI
  • Wilhelminda Heusden 2 B

Foto: Koningin Wilhelmina en Prins Hendrik openen per schip de Nieuwe Maasmond. Foto is door AI ingekleurd.

1904 De oprichting van Fanfare Oefening en Uitspanning

De inwoners uit het dorp Wijk vonden dat zo’n bijzondere gebeurtenis niet zonder muziek kon worden gevierd. Om dit te realiseren werd de naam en de instrumenten van een failliete muziekvereniging uit het noorden van het land overgenomen. Hiermee werd de oprichting van `Fanfare Oefening en Uitspanning te Wijk bij Heusden´ in 1904 een feit. De muziek van deze nieuwe vereniging begeleidden de festiviteiten en markeerden het begin van een rijke muzikale traditie.

  • Historisch02 AI Enhanced
  • Historisch02B

Foto: door AI verbeterd en ingekleurd. In de beginjaren had men nog geen uniformen, maar al wel een pet. Deze foto is genomen enkele jaren na de oprichting tijdens een muziekconcours. Dirigent was de heer Baselaar. Niet alle namen konden achterhaald worden. Links achter de dirigent is Kees van de Velden, daarnaast Gijs van der Pol, Bastiaan van Loon en Dirk van der Pol. Links naast de dirigent Bertus Roza. De Man met de grote trom is Kees Millenaar en bij de kleine trom Gijs van der Maaden.

Er werden in de beginjaren goede resultaten geboekt op concoursen en het muzikaal niveau steeg gestaag. In 1910 behaalde de fanfare op een muziekwedstrijd te Dordrecht een 3e prijs in de tweede afdeling. In 1921 werd een 1ste prijs, met compliment van de jury, in de afdeling Uitmuntendheid behaald. In 1932 behaalde de fanfare, tijdens de Nationale Muziekwedstrijd te Utrecht, een 1e prijs in de Hoogste Ere afdeling.

Zoals elke ´goede´ vereniging betaamd, ontstonden ook binnen Oefening en Uitspanning strubbelingen. Een onderlinge twist veroorzaakte een scheuring en een deel van de muzikanten stichtten in 1930 een nieuwe fanfare onder de naam `Onderling Genoegen´. Door de oorlog is het bestaan van de verenigingen opgeheven. Na de oorlog werd de twist bijgelegd en werd het weer één muziekvereniging onder de oude naam `Oefening en Uitspanning`.

  • OnderlingGenoegen AI Enhanced
  • 1933 onderlinggenoegen B

Foto: gemaakt in 1933 toen de vereniging 'Onderling Genoegen' op een muziekconcours een eerste prijs behaalde. 

In september 1936 wordt een vergunning verleend voor het mogen oprichten van een 'Vereenigingsgebouw' in Wijk en Aalburg. Het gebouw én een muziektent werden gerealiseerd. Eind jaren '60 werd het gebouw verkocht aan de NH Kerk te Wijk. In 2023 is het gebouw (voor velen nog bekend onder de naam „Rehoboth" op de hoek van de Bergstraat en Tulpstraat) afgebroken en is gestart met de bouw van appartementen op die locatie.

  • Bouwtekening 'Vereenigingsgebouw'
  • Vergunningsaanvraag 1936
  • 03 april 1936 Nieuwsblad Land van Heusden en Altena
  • Verzoek ten bate van aanbesteding.
  • Het voormalig 'Vereenigingsgebouw' in 2010

Terugblik  laatste 50 jaar (red. jaren ´50 tot 2000)

Geschreven door: P.A. (Piet) van Bergeijk († 2023), Lid sinds 1955, Voorzitter 1969 – 1991, Bestuurslid 1966 - 1991, 

Terwijl ik deze tijd overdenk valt mij het meest de grote maatschappelijke veranderingen in onze dorpen op en daarmee de functie van een muziekvereniging toen en nu.

In de jaren 50 begint voor O en U, na de eerste wederopbouw van ons land, een tijd met grote activiteiten. Een muziek- en zangconcours wordt georganiseerd met grote deelname o.a. uit België, Zwitserland en Engeland. De uitvoering hiervan vindt plaats op een weiland midden in het dorp en duizenden mensen bezochten dit unieke evenement.

  • Drumband Koninginnedag 1957 AI Enhanced
  • Drumband Koninginnedag 1957 B

Foto: Drumband van O&U, Koninginnedag 1957, de Veldstraat
Wiland B van den Bogaart,  J. Verzijl, T. Bouman, T. Poorter, W. van Kuyk, B. Bouman, H. van Loon, N, de Bruyn, J Nieuwkoop, K. van Brakel, H. Oomen,
H. Oulles, N. van. Tilborg, H. Homburg, J. Vos, S. Cok, M. v Tilborg, J. Poorter 
De foto is door AI verbeterd en ingekleurd.

Ook werd in deze jaren met de gehele fanfare een muziekfeest in Zwitserland bezocht. Dit was voor die tijd een ongekende onderneming waar zeer veel aandacht aan werd besteed. Naar aanleiding van deze reis werden er nog vele jaren door particulieren vakantiereizen georganiseerd naar Zwitserland en Oostenrijk.
  • IMG_0009a AI ENhanced
  • IMG_0009aB

Foto: herkomst N. van Bergeijk. Waarschijnlijk betreft het de reis naar Zwitserland. Middelste man: Jos van Tilborg (vader van Netty van Bergeijk) Man rechts: Gijs van Tilborg. Overige onbekend. De foto is door AI verbeterd en ingekleurd.

Door fanfare O en U werden verschillende concoursen bezocht in de afdelingen Uitmuntendheid en Ere hetgeen op het concours te Nijmegen in 1955 resulteerde in de promotie naar de vaandelafdeling met 86 punten. 

Concerten werden elk jaar gegeven in het verenigingsgebouw met medewerking van de plaatselijke toneelvereniging. Buitenconcerten hield men op de eigen muziektent aan de Bergstraat en ook werd er geconcerteerd bij de diverse sterverenigingen, concerten die meestal buiten op een feestterrein plaatsvonden. 

Aan de vereniging is inmiddels een uniformcomité toegevoegd en door deze impuls worden een jeugdorkest en jeugddrumband opgericht. Op diverse fronten wordt hard gestudeerd zodat de gehele vereniging op 1 dag op concours  gaat. Het resultaat mocht er zijn voor zowel de fanfare, jeugdfanfare en jeugddrumband, allen een 1e prijs. De gehele  vereniging marcheerde vanaf het concoursterrein (buiten) met ruim 100 muzikanten door het dorp Mill, voorwaar een uniek gebeuren.

Ook maakten we in Wijk en Aalburg in deze jaren voor het eerst kennis met een brassband niet wetend wat dit in de toekomst voor gevolgen zou hebben. Een echte Engelse top band, Munn and Felton Band, (red. sinds jaren ’60 heet de band GUS Band) op tournee door Nederland heeft in ons verenigingsgebouw een concert gegeven. De prestaties van deze band en haar solisten waren voor ons van een ongelofelijke kwaliteit en schoonheid.

Inmiddels zijn we in de jaren 60 aangekomen met een bloeiende vereniging. De fanfare speelt in de Vaandelafdeling met goede resultaten. Diverse leden willen echter een hoger blaasniveau bereiken zodat na wat onenigheid met de dirigent werd besloten om een nieuwe dirigent aan te trekken. Dit werd de eerste professionele dirigent n.l. een musicus van het Brabants Orkest. De muzikaliteit werd grondig aangepakt en er werd besloten om, voor het eerst in een zaal, deel te nemen aan een concours. De uitslag voor de fanfare is zeer verrassend n.l. 98.33 punten. Dit puntentotaal is mijns inziens door geen enkel orkest meer overtroffen.

Naar aanleiding van bovenstaand resultaat mochten we deelnemen aan het topconcours van de KNF te Arnhem. Een groots concours verdeeld over 2 zaterdagen met deelname van 17 fanfare- en 16 harmonieorkesten.

Na nog 2 concours deelnames als fanfare kregen we te kampen met problemen als tv en voetbal die tot gevolg hadden dat er bij zowel blazers als publiek minder belangstelling voor muziek kwam, hetgeen een duidelijke inzinking voor het fanfareorkest betekende.

Om toch op niveau te kunnen blijven musiceren werd de fanfare omgevormd tot brassband hetgeen makkelijker leek dan in de praktijk uit zou wijzen. Toch ging men als brassband (met waldhoorn en 1 altsaxofonist) op concours en behaalde met 83,33 punten een prachtig resultaat n.l. een eerste prijs. Het eerstvolgend concours als complete brassband werd muzikaal gezien een groot debacle (70 punten).

  • historisch6 AI Enhanced
  • historisch6 B

Foto: De Brassband met Waldhoorn en Altsax. Jaartal niet bekend. De foto is door AI verbeterd.

De drumband groeide in deze jaren naar een steeds beter niveau. Een jeugdorkest kon niet meer worden gevormd. Wel bestonden er regelmatig groepjes met jeugdblazers onder leiding van een van de muzikanten. In samenwerking met het streekkoor werden zeer succesvolle kerstzang - avonden in de voormalige V.G.L.O. georganiseerd.

Om de kas op peil te houden werden er jaarlijks enkele bazar avonden gehouden in het eigen verenigingsgebouw en ook het ophalen van het oud papier werd meer gestructureerd. Van de gemeentelijke subsidie moest je het in die jaren niet hebben want die werd gebaseerd op wat de raadsleden er voor over hadden.

In de jaren 70 gaat er veel binnen en voor onze vereniging veranderen. De brassband doet op muzikaal niveau een stap terug naar de ere afdeling. Na 2 concoursen met een 1e prijs zijn we echter weer snel terug in de vaandelafdeling. De grootste verandering voltrekt zich echter bij het opleiden van jonge muzikanten. Deze muzikanten krijgen hun opleiding via de muziekschool door een professionele docent. Als onderdeel van deze opleiding wordt er ook in ensemble verband geoefend.

Het Altena streekfestival wordt in Almkerk opgestart en heeft tot op de dag van vandaag een zeer gunstige invloed op de blaascultuur van onze streek. De Kerstconcerten in de NH Kerk te Waalwijk worden een evenement voor de band waar elk jaar naar wordt uitgekeken. Samen met andere brassbands uit het land worden concerten gegeven waarbij regelmatig goede solisten optraden.

Gedurende de jaren 70 werd er 5 keer deelgenomen aan een concours, allen met een eerste prijs als resultaat. Bijzondere concoursen waren het brassband concours te Zutphen (89 punten) en het KNF topconcours te Arnhem.

De drumband ontwikkelde zich in deze jaren tot een toonaangevende band van de KNF met als resultaat diverse 1e prijzen met onderscheiding in de Ere divisie. Ook het streekfestival voor slagwerk werd in deze jaren meerdere malen gewonnen.

  • Drumband AI enhanced
  • Drumband B

Foto: Drumband. Datum niet bekend. De foto is met AI ingekleurd.

Een majorettenpeloton werd opgericht en deed op diverse festivals van zich spreken. Ze traden in eerste instantie op als aanvulling van de gehele band bij het optreden van marsoptredens op straat. In de loop der jaren zou deze discipline geheel verdwijnen.

  • Majorett 2 AI Enhanced
  • Majorett5 AI Enhanced
Foto's: Majorettenpeloton. Data niet bekend. De foto's zijn met AI verbeterd.


Ons eigen verenigingsgebouw, het tegenwoordige "Rehoboth" (red. Bergstraat in Wijk en Aalburg, in 2024 omgebouwd naar woningen), was in Wijk en Aalburg de enige ruimte die geschikt was voor het organiseren van concert-, toneel- of filmavonden. Door de bouw van het dorpshuis raakte O en U zijn huurders kwijt. 

De huuropbrengsten waren echter nodig voor het onderhoud van het gebouw zodat na rijp beraad werd besloten om het gebouw te verkopen aan het kerkbestuur van de NH Kerk te Wijk. Onze wens was echter om van de opbrengst (Hfl 55.000) een nieuwe repetitieruimte te bouwen. Bij de gemeente was er toen weinig medewerking voor het verkrijgen van de benodigde bouwgrond zodat we moesten uitwijken naar de voormalige school in Aalburg, het tegenwoordige De Burcht, voor het houden van onze repetities. Toen deze school na enkele jaren verkocht werd aan de NH-Kerk te Aalburg werd er door de gemeente vrij snel een stuk grond te koop aangeboden aan de Katalijnestraat. Een bouwplan werd gemaakt, de nodige goedkeuringen verkregen en de bouw kon van start gaan. De bouw is geheel in eigen beheer en met behulp van vele vrijwilligers uitgevoerd. De realisatie van onze mooie repetitieruimte mag gerust een hoogtepunt in ons verenigingsleven genoemd worden.

  • Foto 1
  • Foto 2
  • Foto 3

Foto 1: gemaakt tijdens de bouw van het huidige verenigingsgebouw aan de Kathalijnestraat. Bovenaan de tafel vlnr. Paul van den Pol, zijn vrouw, Piet Romijn (es Bas), Peter Bouwman (bes Bas) met zijn vrouw Jannie, Jos van Tilborg, 2x onbekend, Cees Scholten (slagwerk), Anton Bouwman (es Bas), Wijnand Vos (drumband), 2x onbekend, Wiet van der Stelt (cornet), Piet van Bergeijk (voorzitter), Jan van den Broek (1e Trombone), Kobus Homburg (drumband), Jan van Aalst (metselaar) en Roel Bouwman (vaandeldrager). Roel Bouwman heeft tonnen oud papier opgehaald voor de vereniging en is legger van de eerste steen. De foto is door AI verscherpt.

De gemeentelijke subsidie wordt voor het eerst aangepast aan door de SONMO gestelde richtlijnen, dit geeft een mooie verhoging. Donateuracties worden nieuw leven ingeblazen, bazaar avonden verdwijnen en oud papier ophalen wordt voortaan ingeroosterd.

  • Landstitel voor muziekvereniging Oefening en Uitspanning 03-1981 AI
  • Landstitel voor muziekvereniging Oefening en Uitspanning 03-1981BW
Foto: Landstitel voor Oefening & Uitspanning, maart 1981. De Foto is met AI ingekleurd en verbeterd.
Onder leiding van Henri Aarts behaalde O&U 147,5 punten tijdens het KNF Topconcours te Musis Sacrum in Arnhem. Het beoordeelde werk was The Undaunted van Eric Ball. O&U scoorde net boven Concorde Brassband die 145 punten behaalde. Concorde stond o.l.v. Ben Zaal. Ben Zaal, een collega van Henri Aarts, was onaangenaam verast door de uitslag.
1981 was een goed jaar voor de Brabantse orkesten, in de categorie fanfare-orkest en harmonie-orkest behaalde respectievelijk het Andels Fanfare Corps en Sofia's vereniging uit Loon op Zand de nationale titel.

In de jaren 80 wordt op de ingeslagen wegen voort gegaan. Er worden mooie concerten georganiseerd o.a in het provinciehuis te ’s-Hertogenbosch en in diverse kerken met begeleiding van samenzang en diverse solo optredens. Door de NCRV radio werden er opnames gemaakt van de band voor uitzending in het programma Muziek in vrije tijd en van een massale samenzang bijeenkomst in Barneveld werd een TV registratie gemaakt (red. het betrof hier waarschijnlijk het programma "De Muzikale Fruitmanddag" naar het gelijknamige en populaire radioprogramma).

 

  • historisch8 AI Enhanched
  • historisch8 B
Foto: Veluwehal, Barneveld, o.l.v. Ben Ruijsink. De Foto is door AI verbeterd en ingekleurd. Jaartal zou mogelijk 1986 kunnen zijn.

Audio: Uitvoering te Waalwijk, 1986

Audio: Concertregistratie te Wijk en Aalburg, 1987.

Ook werd er medewerking verleend aan een promotie-film t.b.v. de blaasmuziek. Verder werd er weer diverse keren deelgenomen aan een concours met als hoogtepunt de 1e prijs met onderscheiding op het KNF concours te Middelburg. Drie maal werd er deelgenomen aan het topconcours van de KNFM te Arnhem waar we 1 maal als 3e (90 punten) eindigden en 2 x de kampioenstitel mee naar Wijk en Aalburg brachten.

Video: 1983 Topconcours te Nijmegen, o.l.v. Henri Aarts. Werk: Journey Into Freedom - Eric Ball. De foto is door AI ingekleurd. Eerste trombonist: Jan van den Broek. Flugel: Sjaak Nieuwkoop. 3e cornet: Wilma Wijgers. Toelichting Jan van den Broek: Het stuk was toen een enorme uitdaging maar we hadden het toch in een heel korte tijd ingestudeerd. De muziek was in eerste instantie niet beschikbaar. Dus een partituur per partij in reepjes geknipt en weer in elkaar geplakt tot één partij per instrument. Heel intensief gestudeerd en veel gerepeteerd met een resultaat waar we nog trots op kunnen zijn. Ruim 40 jaar geleden; velen die op de foto staan zijn ons reeds ontvallen.

Na rijp beraad werd besloten naar het Wereld Muziek Concours (WMC) in Kerkrade te gaan. Bij nader inzien was deelname voor ons op dat moment iets te hoog gegrepen. Het resultaat was een 1e prijs met 81 punten. (1987, o.l.v. Ben Ruijsink)

De drumband werd omgevormd tot slagwerkgroep maar kon zijn faam van vroegere jaren niet meer waarmaken en heeft zich zelf opgeheven. De majoretten konden na een vrij succesvolle periode door ledenverlies ook niet echt een vuist meer maken en zouden in de loop van de jaren geen bestaansrecht meer hebben.

Om jongelui te inspireren tot het bespelen van een blaasinstrument werden elk jaar op de basisscholen voorspeelmiddagen georganiseerd. We kunnen wel stellen dat een groot gedeelte van onze orkestleden via deze weg enthousiaste blazers of slagwerkers zijn geworden.

In de jaren 90 worden we geconfronteerd met 3 dirigenten wisselingen. Tevens haken er diverse goede muzikanten af. De kwaliteit van het orkest loopt hierdoor terug. Grote evenementen worden dan ook niet georganiseerd. Desondanks worden er diverse goede concerten gegeven en wordt er 2 keer deelgenomen aan een KNFM concours met goede uitslagen (ca 86 punten). 

Ook werd er 2 keer deelgenomen aan de Nederlandse brassband kampioenschappen. Bij deze wedstrijd konden we, ondanks een behoorlijk resultaat, niet imponeren.

Foto: Nederlandse Brassbandkampioenschappen 1998, o.l.v. R. Vievermanns

Door aanschaf van diverse mooie instrumenten werd het totale instrumentarium op een breder niveau gebracht. Aankoop werd mogelijk gemaakt door giften van het Anjerfonds en een particulier cultuurfonds. 

In deze jaren van een teruglopend ledental is vernieuwing van onderaf hard nodig. Er wordt besloten een B-orkest op te richten waar vooral aankomende muzikanten de nodige orkestervaring op kunnen doen. Een van de orkestleden is bereid de leiding op zich te nemen. Ook jeugdbestuursleden gaan spelen in dit orkest en vanaf het eerste begin blijkt deze formule succesvol te werken.

Foto: B-orkest, 2005 o.l.v. K. Treffers

Omdat er niet voldoende animo onder de actieve leden is voor bestuursfuncties zijn er enkele niet-muzikanten bereid gevonden deze functie te vervullen. Dit blijkt verfrissend te werken en mag er m.i. op deze ingeslagen weg worden doorgegaan. Over de eerste jaren in de 21e eeuw wil ik nog enkele dingen vermelden.

  • Reeds 2 concoursdeelnames met goede resultaten hebben plaatsgevonden
  • Diverse sfeervolle concerten met zusterverenigingen zijn gegeven
  • Er waren zeer goede optredens van het B-orkest op festivals en concerten.

Naar aanleiding van de progressie van onze beide orkesten en ambities van bestuur en leden kunnen we in de toekomst nog mooie muzikale dingen meemaken.

Door de steeds als het gevolg van fusies veranderende muziekorganisaties staat er ook op dit gebied veel te gebeuren. Muziekconcoursen zullen bij de KNFM/FKM op een geheel nieuwe manier worden ingericht waarbij ook entertainment waarschijnlijk een rol zal gaan spelen bij de beoordelingen.

We hebben de afgelopen jaren als “O en U” veel veranderingen meegemaakt, mede daardoor kunnen we de toekomst voor onze vereniging met vertrouwen tegemoet zien.

Terugblik laatste 50 jaar - geschreven door: P.A. (Piet) van Bergeijk († 2023), Lid sinds 1955, Voorzitter 1969 – 1991, Bestuurslid 1966 - 1991

De 21ste Eeuw

Het A-orkest kon eind jaren ’90 en in het begin van het nieuwe millennium zijn kwaliteit met moeite handhaven. Toch wist de band, onder leiding van Raymond Vievermanns, met regelmaat te imponeren tijdens concerten en concoursen, zoals het KNF ConcertConcours te Hapert In 1996. Met een indrukwekkende uitvoering van twee bijzonder moeilijke testpieces – namelijk Contest Music van Heaton en Cambridge Variations van Sparke – werd de titel behaald. In datzelfde jaar werden er door de NCRV prachtige opnames gemaakt voor het radio programma Muziek in Vrije Tijd.

Audio: Eerste deel uit 'Two Ceremonial Fanfares'. Inspeelwerk voor het concertconcours te Hapert 1996

In de 21ste eeuw zet de band haar ingeslagen weg voort. Een intensief leerlingen- en opleidingsbeleid werpt zijn vruchten af. Een kwalitatief hoogstaand jeugdorkest wordt al snel omgedoopt tot een B-orkest. Dirigent Ben Ruysink, die reeds zeven jaar de band dirigeerde in de jaren ’80, werd opnieuw aangetrokken. Dit gaf de band een impuls, zowel muzikaal als organisatorisch. Het zou nog wel tot de jaren '10 duren voordat het muzikaal niveau weer richting het oude niveau ging.

Audio: 'Country Scene' tijdens het JubileumConcert in 'd Alburcht 2004

Audio: 'Cornet Roundabout' tijdens het Gospelconcert in 'd Alburcht 2004

In de beginjaren van de 21ste eeuw organiseerden jeugdleden diverse edities van het Summer Music Festival, een muziekconcours voor jeugdorkesten. Helaas kreeg het festival, ondanks de uitstekende organisatie, geen blijvend momentum en keerde het in het tweede decennium niet meer terug.

Onder de naam October Festival, genoemd naar een gelijknamige mars van Eric Ball, werd een jaarlijkse en zeer succesvolle concertreeks opgestart. Dankzij de grote inzet van enkele ex-muzikanten (dhr. en mevr. Christ) werd de sportzaal van d’ Alburcht jarenlang omgebouwd tot een concertzaal. In samenwerking met befaamde gastmuzikanten werden er op hoog niveau concerten gegeven, in een uitverkochte zaal. Ook de jaarlijkse nieuwjaarsconcerten, gehouden in de kantine van het Willem van Oranje College, trokken steevast een volle zaal.

Audio: Irish Blessing, concert 'October Festival' 2010

Meerdere jonge, gedreven muzikanten uit de eigen jeugdopleiding gaan de band versterken. Het muzikaal niveau zou langzaam zijn weg om hoog vinden. In 2006 nam de band na lange afwezigheid weer deel aan de Nederlandse Brassband Kampioenschappen (NBK). De eerste deelname verraste met een prima uitvoering van Dances and Arias van Gregson, resulterend in een mooie klassering in de middenmoot.

De deelname van de band aan het NBK zou uiteindelijk een jaarlijkse traditie worden. De gehele band zou eenmaal per jaar op vrijdag afreizen naar Groningen en op zondag terugkeren. Deze weekenden versterkten de onderlinge vriendschap en de muzikale cohesie.

In 2008 kwam de band onder leiding van brassbandcoryfee Anno Appelo. Dit markeerde het begin van een van de meest succesvolle periodes van de brassband. Appelo haalde het uiterste uit de muzikanten en bracht de band naar een nieuw niveau. Consistent eindigde de band in de top 3 tijdens concoursen. In 2013 werd een prachtige cd opgenomen. In 2014 werd een Cinema Brass georganiseerd waarbij de band twee avonden in een uitverkochte bioscoopzaal van 'HollyWoud' muzikaal filmbeelden begeleidde. Daarnaast zou de band in dat jaar een korte concertreis maken naar het Duitse Altena. Diverse kampioenstitels in de 1e divisie werden behaald. Zo werd de titel behaald tijdens Eurobrass 2011 (Nederlandse Open Brassband Kampioenschappen), en in 2013 en 2017 werd de band Nederlands kampioen.

De deelname aan het Wereld Muziek Concours (WMC) in Kerkrade in 2017 was een onverwacht en uniek succes. De verwachtingen waren, door de kritische bandleden en het sterke deelnemersveld, niet hooggespannen. Toch won de band overtuigend door zowel voor het verplichte werk als voor het keuzewerk het hoogste aantal punten te behalen. Een score van maar liefst 97 punten voor het keuzewerk kan als een unieke prestatie beschouwd worden. De band mocht zich vijf jaar lang wereldkampioen noemen. Een nieuwe deelname aan het WMC zou pas in 2026 weer gepland staan.

Audio: opname van het inspeelwerk tijdens Wereld Muziek Concours te Kerkrade, 2017

Een absoluut hoogtepunt waren de bijzondere concertreizen naar Vietnam in 2017 en naar Roemenië in 2018. Beide reizen werden mogelijk gemaakt door de tomeloze inzet van o.a. tweede trombonist Jan van de Broek. Tijdens de reizen werden in een strak schema gemiddeld meer dan één concert per dag gegeven, variërend van avondvullende programma’s in grote concertzalen en buitenconcerten tot workshops voor kinderen en conservatoriumstudenten.

Video: Nieuwsuitzending Oefening en Uitspanning Concert in Haiphong Opera House (Vietnam), 2017

Na 14 succesvolle jaren nam de band afscheid van Anno Appelo. Na een kort intermezzo onder leiding van Ralf Schreurs zou in 2024 Yves Wuyts uit België aangesteld worden als nieuwe dirigent. Datzelfde jaar behaalde de band, ondanks enkele wisselingen van hoekpunten, een knappe tweede plaats met 94 punten tijdens het Dutch Open Brass Band Championship. Tevens werd dat jaar het 120 jarig jubileum gevierd door middel van een groots ‘Cinema Brass’ concert in de De Voorste Venne te Drunen. Het zou een prachtig gala concert zijn voor een volledig uitverkocht huis.

Video: Opname tijdens de Dutch Open Brass Band Championships, 2024

Dankzij een actief jeugdbeleid en een grote aanwas van leden werd in de jaren '20 naast het B-Orkest een jeugdbrassband opgericht met maar liefst 25 jeugdige muzikanten. Tegelijkertijd zou een nieuwe uitdaging niet lang uitblijven. Het ophalen van oud papier door vrijwilligers, wat al driekwart eeuw een constante en noodzakelijke inkomstenbron was, werd niet langer toegestaan in de gemeente Altena. Een overbruggingskrediet bood tijdelijk verlichting, maar de financiële gevolgen voor de lange termijn zal naar verwachting voor veel verenigingen onoverbrugbaar blijken te zijn.

Disclaimer

Het historisch overzicht is met zorg samengesteld. Diverse bronnen zijn hiervoor geraadpleegd. Helaas is veel informatie niet bekend en betreffen de verhalen vaak een persoonlijke weergave of beleving van de schrijver. Indien u aanvullende informatie, foto's, video of geluidsopnames heeft of indien u onjuistheden vaststelt of namen en context kan voorzien bij de foto's, aarzel dan niet contact met ons op te nemen. Wij voegen graag uw informatie toe aan ons verhaal. 

Contact