Aalburgse muzikanten voor even popsterren in Vietnam: ‘Een onvergetelijke belevenis’

WIJK EN AALBURG – Een unieke belevenis was het. Daar zijn de leden van brassband Oefening en Uitspanning uit Wijk en Aalburg het over eens. Een week lang toerde de band door Vietnam en waar ze ook speelden: overal werden ze bijna als popsterren onthaald.

www.omroepbrabant.nl

“Het was bizar”, zegt Mariska van Vliet, baritonspeler in de brassband. “Mensen gaven ons bloemen en klommen na een concert het podium op om met ons op de foto te gaan.” Vooral het laatste optreden van de brassband in het conservatorium van Hanoi is haar bijgebleven. “Het publiek bleef maar klappen. Er kwam geen einde aan het applaus. Zoiets maak je in Nederland nooit mee.”

Zakendiner gaf de aanzet
Dat de brassband werd uitgenodigd om in Vietnam te komen spelen, dankt het gezelschap aan trombonist Jan van den Broek. Tijdens een zakendineetje in de havenstad Hai Pong vertelde hij vol vuur over zijn hobby. “Ik vroeg of ze belangstelling hadden om ons naar Vietnam te halen. Maar brassbandmuziek is onbekend in Vietnam, dus toen heb ik een paar YouTube-filmpjes laten zien. Daarna waren ze overtuigd.”

Meer dan een jaar was de band bezig om de reis op poten te zetten. Sponsoren waren nodig voor de financiering, de visa waren nog even een probleem. Voor het transport van de instrumenten liet de band speciale lichtere koffers maken.

“Er is daar helemaal niets”, zegt Van den Broek. “Als je binnen Europa zo’n reis maakt kun je nog wel eens slagwerk lenen van een plaatselijk korps, maar dat is in Vietnam ondenkbaar. Het is er gewoon niet.” Het afgelopen jaar vroeg hij zich regelmatig af waar hij aan begonnen was.

Kennismaking
Dankzij Oefening en Uitspanning heeft Vietnam nu dus kennis gemaakt met brassbandmuziek. “Ze kenden het niet, de muziek voor een brassband komt daar compleet niet voor”, zegt Van Vliet. “Maar ze waardeerden het enorm en vertelden ons hoe ze van de avond hadden genoten. Dat enthousiasme is bijna bizar.”

Tot grote verrassing van het Vietnamese publiek speelde Oefening en Uitspanning ook nog een arrangement waarin volksmuziek van het land is verwerkt. “Je zag de herkenning en hoe verrast ze waren.”

Succes
Dat nummer staat ook op het programma van het ‘welkom thuis’ concert dat de brassband op 1 april geeft. Met uiteraard ook de nummers waar ze in Vietnam zoveel succes mee hadden. “De Nederlandse consul was bij ons concert in Hanoi. Hij had nog niet eerder meegemaakt dat het in een concertzaal in Vietnam zo stil was geweest””, aldus Van den Broek.

Publicatie: dinsdag 7 maart 2017 – 00:11
Gewijzigd: dinsdag 7 maart 2017 – 10:37
Auteur: Tonnie Vossen

Dutch Brass Music performed in Hai Phong to celebrate Vietnam-Netherlands friendship

 (VNF) – The Dutch band Oefening en Uitspanning on Feb 28th dedicated their brass performance to the audience in Hai Phong city, in celebration of the 1st  founding anniversary of the city’s Netherlands – Vietnam Friendship and Cooperation Association (NVFCA).

The concert brought together over 50 delegates from the Embassy of the Netherlands, the Dutch Business Association in Vietnam, and other Dutch organizations, corporations, specialists based in Hai Phong. Leaders of the Vietnam Union of Friendship Organizations attended the event.

The brass band Oefening en Uitspanning (source: VNF)

The brass band Oefening en Uitspanning was established in 1904 in Wijk en Aalburg, a small village by Mass river, South Netherlands. All of them are part-time artists who share the love for music. The members come from various cities in Netherlands, with different professional background, as diverse as: shipbuilding, education, agriculture, ICT, etc. Some are still in high school or secondary school.

Presenting bouquets at the Hai Phong city’s NVFCA’s 1st founding anniversary ceremony (source: VNF)

Earlier in the trip, on Feb 26th, the band performed in an open-air concert and took part in exchange activities.

In over the past one year, the NVFCA of Hai Phong city has positively contributed to enhancing and expanding the solidarity, friendship as well as fostering mutual understanding between Hai Phong people and Dutch people; mobilizing supports from the Netherlands in national defence and development, particularly in the fields of economics, trade, maritime, shipbuilding, science – technology, education, training, culture, sports, tourism and agriculture./.

Dutch band to promote brass band music in Vietnam!Dutch band to promote brass band music in Vietnam!

Brittisch Bandsman: http://www.britishbandsman.com

Oefening en Uitspanning in het Nieuws

Verhaal in de klankwijzer over onze reis naar Viëtnam