De geschiedenis van Muziekvereniging “Oefening en Uitspanning” gaat terug naar het begin van de vorige eeuw.

De aanleiding voor het oprichten van de muziek vereniging “Oefening en Uitspanning” was de opening van de Bergse maas door koningin Wilhelmina. Tussen 1888 en 1904 werd de Maas op initiatief van ingenieur Cornelis Lely bij Andel afgesloten. Deze rivier werd via de nieuw gegraven Bergsche Maas verbonden met de Amer en het Hollandsch Diep.
Een aantal inwoners van Wijk (Wijk en Aalburg waren toen nog niet samen gegaan tot 1 dorp) vonden dat hierbij muziek aanwezig diende te zijn. Daarom werd een failliete vereniging overgenomen zowel de naam “Oefening & Uitspanning” als de instrumenten.

In de jaren daarna werden onder andere concerten verzorgd en werd mee gedaan aan regionale concoursen. Na de oorlog werd het muzikaal peil opgetrokken en kwam de fanfare al snel uit in de vaandel afdeling.

Later is op initiatief van een aantal leden wegens leden tekort de ommezwaai gemaakt naar een Brassband. En niet zonder succes, want na de komst van Henry Aarts zijn er diverse lokale alsmede landelijke successen behaald.

Diverse keren werd namelijk het Altena Streekfestival gewonnen en werd begin jaren tachtig het KNF Topconcours voor vaandelorkesten in Arnhem gewonnen.

In 1984 is de leiding van Henry Aarts overgegaan in handen van Ben Ruijsink. Zijn eerste concours in Middelburg werk meteen beloond met 324 punten en deelname aan het KNF Topconcours was wederom een feit. In 1986 en 1987 werd dit Topconcours wederom gewonnen. In 1990 werd op het Wereld Muziek Concours te Kerkrade een eerste prijs behaald.

Vanaf 1995 tot 2001 stond het orkest onder leiding van de uit Eindhoven afkomstige dirigent Raymond Vievermanns. Raymond is als eerste trompettist verbonden aan het Brabants Orkest en als docent aan het conservatorium van Maastricht. Daarnaast verzorgde hij samen met Mariëlle de opleiding binnen de vereniging. Elk jaar worden er op de basisscholen in Wijk en Aalburg presentaties gehouden over het bespelen van een  koperen blaasinstrument en het maken van muziek in het algemeen. In de loop der jaren zijn er hierdoor al meer dan 1000 jongeren in aanraking gekomen met de mooiste hobby, samen muziek maken.

In 1996 werd mede door de inzet van alle leden wederom het KNF Topconcours gewonnen onder leiding van Raymond. Ook werden onder zijn leiding de deelname van het Nederlandse Brassband Concours in 1997 en 1998 wederom een feit.

De leiding van het A-Orkest werd in 2001 overgenomen door huidige dirigent Ben Ruijsink.

Deze stoomde de band klaar voor het KNF Topconcours waar wederom de hoogst aantal behaalde punten in de wacht konden slepen in de Vaandelafdeling. Tijdens de periode van Ben Ruijsink is de inmiddels populaire concert reeks het “October Festival” gestart. Dit jaarlijks terugkerend evenement dankt zijn naam aan de mars “October Festival” welke geschreven werd door Eric Ball. Tijdens dit druk bezocht evenement wordt de band vergezeld door een bekende (brassband) artiest. Zo is er samen gewerkt met o.a. Sheona White, David Thornton, Joseph Cook, Het Oeral Kozakkenkoor.

Ook debuteerde de band sinds jaren van afwezigheid weer op het Nederlandse Brassband Kampioenschap in 2006. Als debutant  wist de band te imponeren door een 5e plaats met het werk Dances and Arias van Edward Gregson. Na een indrukwekkend afscheidsconcert is de leiding van de band in 2008 overgegeven aan dirigent Anno Appelo.

Door de vernieuwende aanpak van dirigent Appelo heeft de band muzikaal gezien in korte tijd weer een grote stap voorwaarts kunnen maken.

Onder leiding van Anno heeft Oefening en Uitspanning al vele muzikale hoogtepunten mogen beleven. Met Anno als dirigent werd de band al 2x Nederlands Kampioen, Wereldkampioen, winnaar van Eurobrass en behoort de band nu ook al jaren tot de top 3 van Nederland in de 1e divisie. Het orkest maakte in 2017 een mooie concertreis naar Vietnam en in 2018 naar Roemenië.